Geschiedenis van Ywehorst (IJhorst) Ontdek de geschiedenis van IJhorst, wandeling van 6 kilomjeter lengte (Kuieren um Ywehorst)


Deze route slingert door de geschiedenis van Ywehorst, natuurgebied De Witte Bergen, het huidige IJhorst met de monumentale kerk en klokkenstoel en langs het meanderende grensriviertje de Reest.
Merendeels goed begaanbare (on) verharde paden. Bij slecht weer drassig, schoeisel aanpassen. Verlenging mogelijkheid.

Oersprong "Ywe" en "Horst"

"Ywe" is de oude benaming voor taxus. Een horst is een (zand)hoogte in een moerassig gebied. De naam IJhorst zegt dus iets over het oorspronkelijke landschap: een hooggelegen nederzetting waar veel taxusstruiken groeiden. In het dialect heeft men het niet over IJhorst, maar over de Rieverst.

Stratpunt: Kroko MultiPunt, Heerenweg 42, 7955 PE IJhorst. Sfeervolle plattelandswinkel (consumptie mogelijk) met tevens openbaar toilet (inworp € 0,50). OV vervoer: met de buurtbus 592 vanaf Station Meppel. Uitstappen bij bushalte Heerenweg(Klomp).

Deel 1: De routeapp "Kuieren rond Ywehorst" is te verlengen tot 14,5 km vanaf instructiepunt 2, circa 100m voor de Kerkbrug, over grensriviertje de Reest. Bij instructiepunt 3 linksaf slaan en routeapp "De Wijk: Reest & landgoederen" volgen.Gedetailleerd route onder:


Kuieren rond Ywehorst Teil I


Kuieren rond Ywehorst Teil II

OMGEVING, UITSTAPJES, ...